20170510_182003
Lune Hveder høre sig til Store bededag.
Her hjemme kan, nogle af børnene bedst lide at få dem ristet og andre vil helst bare nyde dem, som de er med smør på.
Vi har prøvet forskellige opskrifter, men ingen faldt i alles smag på engang. Så Oliver og jeg gik i gang med selv at prøve os frem.
Det blev til denne opskrift, som alle her i huset nyder med velbehag.
Hveder
16 stk.
50g gær
2 æg
3 dl. mælk
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. kardemomme
100g smør/ margarine
150g Manitoba hvedemel
400-500g mel
Pensling:
1 æggeblomme
3 spsk. vand
Bags ved 200 grader i 15-20 min.
20170510_170414
 
Dej:
Lunken mælken puttes i en skål sammen med gær, sukker, kardemomme, æg, salt, Manitoba mel og halvdelen af hvedemelet.
Rør dette sammen i 5-10 min. til dejen danner tråde, når man rør i dejen. Dette kan også gøres på en røremaskine.
Skær smørret i tern og put dem i dejen og lad det røres i 5 min. til,at smørret er inde i dejen eller næsten er inde i dejen.
Tilsæt derefter lidt mel adgangen, dejen skal være blød og klisteret, men den må ikke hænge fast på fingrene.
Hvor meget mel man skal bruge, afhænger af melen, man bruger.
Dejen stilles lunt i 45-60 min. til, at den er hævet til dobbelt størrelse.
Tag dejen ud af skålen og ælt dejen, helst uden at tilsætte mere mel.
Derefter deles dejen i 4 dele og derefter hver del i 4 dele til, at man har 16 stykker dej.
Dejen formes til boller og stilles i en smurt eller bagepapirs dækket bradepande 20×30 cm.
Hvederne stilles således, at de bliver fordelt i hele bradepanden, men så der stadig, er luft i mellem hvederne, der skal være omkring en 1 cm. mellem dem.
Lad hvederne stå til efterhævning i 20-30 min. til, at de flyder hele bradepanden og har fået en god højde.
Hvederne pensles med æggeblomme blandet med vand.
Hvederne bages i ovnen og skal have en god gylden farve.
Når de er færdige, så sæt dem til afkøling.
Hvederne kan nydes lune eller ristes i ovnen på 250 grader til de er gyldne eller på en brødrister.
20170510_183654