img_20171106_193116_779

Bages i en forvarmet ovn ved. 220 grader i 20-40 min.

Når man servere mad, som man selv har fået mange gange som barn i dette tilfælde, en amagermad bestående af en skive rugbrød og en skrive franskbrød med smør. Så er det ikke altid, at det bliver taget lige godt i mod af ens egne børn. Eller som i dette tilfælde at børnene begynder at tale om en lettere måde at få smagen i et brød. Det er jo lettere at spise. Så Oliver og jeg gik i forsøgs køkkenet. Det blev til denne opskrift, som alle her hjemme både store og små nyder til håndmadder og som flutes til mad.

Men værd opmærksom på, at mel er forskellig, det er kun ca. mængde, der er angivet i opskriften. Nogen gange skal der bruges mere og andre gange mindre. Det afhænger af den mel man bruger. Men dejen skal være elastiskes og lige klister lidt på fingrene.

Rugbrøds dej:

2 dl. hvidt øl

1 dl. kold kaffe

1 tsk. salt

½ pk. gær

3 dl. groft rugmel

3-4 dl hvedemel

Franskbrøds dej:

3 dl. vand

1 tsk. salt

½ pk. gær

4-6 dl. hvedemel

Rugbrøds dej:

Øl, kaffe, salt, gær, rugmel og 1 dl. hvedemel puttes sammen i en skål, dette røres sammen i ca. 10 min. gerne på en røremaskine.

Tilsæt derefter lidt hvedemel af gangen og rør det godt ud i dejen. Til dejen er galt, elastiskes og klister lidt til fingrene men ikke sidder fast på fingrene. Lad dejen stå og hvile, imens næste dej laves.

Franskbrøds dej:

vand, salt, gær og halvdelen af melet puttes sammen i en skål og dette røres sammen i ca. 5 min. gerne på en røremaskine.

Tilsæt derefter lidt hvedemel af gangen og rør det godt ud i dejen. Til dejen er galt, elastiskes og klister lidt til fingrene men ikke sidder fast på fingrene.

Brødet skal samles:

Begge deje ældes lidt og rulles ud til to stænger/pølser. En for hver dej.

Man kan vælge kun at have to stænger og lægge dem sammen og sno dem. Man kan dele stængerne, så man har fire stænger og sætte dem sammen som skaktern. Man kan også vælge at rulle den hvide dej ud og putte den og rugbrødsdejen. Man kan lave mange mønstre med dejen, det er kun fantasien, som sætter grænser.

Når man har gjort dette, kan man forme det som et brød eller vælge at forme det til to flutes.

Brødet/flutene stilles på en bageplade enten smurt eller på bagepapir i min. en ½ time og op til 1 time til hævning. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse og det er temperaturen i rummet der afgøre, hvor hurtigt det går.

Sæt derefter brødet/ flutene i ovnen og bag det/dem til, de er gyldne og lyder hult, når man slår let på bunden af det/dem.

Lad brødet/ flutene køle af på en rist.

20171105_201650
20170417_132117
20170417_181728