4 pers.

Brun sovs

Du skal bruge:

Grundsovs:

25g smør

2 spsk. mel

½l. væske sky, bouillon, vand, mælk.

2 dl. fløde eller mælk, kan undlades så skal der bare mere væske i.

salt og peber

Dertil:

Kulør eller anden farve

Du skal gøre:

først smeltes smørret i en gryde, når smørret er smeltet kommes melet i.

Rør godt rundt til det samler sig , lad det riste lidt mere af. Det må ikke få farve, men hvis man ikke gøre dette og varmer sovs godt op, kommer den til at smage af mel.

Kom nu væske i lidt af gangen og rør godt, så der ikke kommer klumper. Hvis der er kommet klumper, så kom ikke mere væske i, før de er rørt ud ellers bliver de ved med at være i sovsen.

Varm sovsen godt ind i mellem, så den kommer op at koge. Ellers kan man komme til at komme for meget væske i. Det er også forskelligt fra mel type til mel type, hvor meget væske det kan tage.

Sovsen skal være tyk nok til at hænge fast på en ske, men stadig løbe af skeen lige så fint.

Kom kulør i og sovsen og smag til med salt og peber.

Sovsen skal varmes i gennem i ca. 20 min.

Så er den klar til servering.

Det er ikke altid, at man har stege sky eller bouillon eller koge vand fra andet mad. Så her kommer to alternativer til at nå til en god brun sovs hurtigt.

1:

1 løg

1 klat smør

en bouillon terning

1 tsk. timian/rosmarin eller andet

4 peberkorn

2 laurbærblade

evt. ½ tsk. sennepsfrø

½ l. vand

Pil løget og del det i 4 dele.  Smelt smørret i en gryde og kom løget i og lad det steget et par minuter hen af bløde løg.

Kom så vand og krydderurter og bouillon terning i.

Lad det koge/ små koge i 15-20 min.

Bruge så dette til væske i den brune sovs, husk at si det først.

Dette kan sættes over som det første, når man går i gang med at lave mad eller dagen før. Hvis man alligevel skal skælle kartofler eller gøre kødet klar til stegning, så kan det godt så og passe sig selv i mens.

2:

Lav grund sovsen.

Kom så en bouillon terning og en Maggi terning i sovsen og rør det godt rundt.

Man kan derefter komme lidt engelsk sovs i eller Worcester Shire sauce i eller en 1 tsk. sennep.

evt. lidt timian, rosmarin, merian eller andet i.

Prøv dig frem smag til.