4 pers.
Du skal Bruge:
Til Kalkunen:
900g Frisk Kalkunbryst
4 skriver toastbrød
150g smør
8 store kviste frisk timian evt. lidt mere til sovsen
1 fl./ds. æble cider 33 cl.
1 løg
1 stk. hønse bouillon
2 dl. vand
6 stk. tørrede enebær
2 stk. laurbærblade
6 stk. hel nellike
½ tsk. røget paprika
Salt og Peber
Sovs:
50g smør
2 spsk. mel
2½ dl. piskefløde
4 dl. vand
sky af den steget kalkun, skal sis.
½ tsk. røget paprika
salt og Peber evt. timian
Du skal gøre:
Kalkunen:
Læg kalkunbrystet på en skærebræt, lav en lomme i midten af kalkunbrystet med en skarp kniv.
Smelt 100g smør i en lille gryde, og skær toastbrødet i små tern og kom det i en skål. Når smørret er smeltet, kommes i skålen til toastbrødet sammen med 1 tsk. salt og frisk kværnet peber. Tag 4 kviste timian og kom timian bladene i skålen og gem kvistene til kalkunen skal steges. Rør det hele godt rundt til brødet er blevet til krummer og blandet godt til en masse.
Kom brødfyldet i kalkunbrystet og luk det med to kødnåle. Krydre kalkunbrystet godt med salt og peber.
Kom 50g smør i en gryde og smelt det. Når smørret er smelt, kommes resten af timian kvistene og krydderier i smørret og kalkunen brunes af.
Når kalkunen er brunet af, skrues der ned for varmen til middel varme og cider, vand og bouillon kommes ved.
Kom låg på gryden og lad kalkunen stå og stege/koge i 45 min. Husk at vend kødet et par gange, så den bliver stegt over det hele.
Når kødet er færdig kommes det på et spækbræt og lad det trække i 15-20 min. Skyen sis over i en skål til sovsen.
Sovsen:
Smelt smørret i en gryde og melet i. Rør godt til det er blevet til en ens artet masse og ristet af. (skal ikke tage farve).
Tilsæt fløden lidt af gangen, så der ikke kommer klumper. Derefter kommes skyen i lidt efter lidt og til sidst vandet. Det kan godt være at der skal lidt mere vand i end jeg har skrevet, det kommer an på hvor meget sky der er tilbage efter stegningen. Men lad sovsen koge op og tykne, før man tilsætter lidt. Så er det lettere at komme lidt mere i, hvis der kommer for lidt i end det er, hvis man har kommet for meget i. Lad sovsen blive varmet rigtig igennem i ca. 15 min. eller mere.
Smag sovsen til med salt, peber, paprika og timian.
Skær kalkunen i skiver og server den med f.eks. kogte kartofler og Broccoli salat til .
Velbekomme 😉