1 stk.
Bages ved 175 grader i 10-15 min.
Du skal bruge:
Rouladebund:
150g rå marcipan
1 dl. piskefløde eller mælk
4 æg
60g sukker
50g mel
50g smeltet smør
1 tsk. vanilje sukker
Creme:
200g mørk Hakket chokolade 50%
2½ dl. piskefløde
revet skal fra en appelsin
Pynt:
100g rå marcipan
evt. frugtfarve
lidt flormelis til drys
Du skal gøre:
Creme:
Varm fløden op i en gryde til lige, før den koger.
Kom den hakkede chokolade og appelsinskal op i en skål.
Hæld langsomt fløden over chokoladen og rør rundt.
Det skal blive en ensartet blank masse.
Kom lidt film over skålen og lad den stå og køle af i stuetemperatur.
Hvis den kommes på køl, bliver massen for hurtig stiv.
Den skal være tyk, når den kommes på rouladen og kunne holde formen.
Men den skal ikke fylde for meget ud eller være for stiv, så går rouladen i stykker og er ikke til at rulle sammen.
Rouladebund:
Hak marcipanen ud i små stykker eller riv den på et rivejern.
Æggene, der skal du dele de to af æggene, så du har hvider og blommer for sig selv.
De to hvider skal piskes stive for sig selv.
Resten af æggene og blommerne skal op i en røreskål sammen med sukker, vanilje og marcipan.
Pisk æggemassen hvid og luftig.
Vend forsigtigt melet i dejen.
Derefter kommes det smeltede smør i og vendes rundt.
Til sidst vendes æggehviderne i.
Dejen fordeles ud på en bageplade med bagepapir, lad der være ca. 6-7 cm. ud til kanten hele vejen rundt.
Dejen fylder lidt ud, når den bages. Derfor er det godt at have lidt plads til dejen.
Formen skal være frikantet og det er vigtig, at den er lige tyk alle steder.
Kom pladen i forvarmet ovn og bag kagen til den er gylden.
Den skal være blød og give efter når man trykker forsigtigt på den med flad hånd.
Læg et stykke bagepapir med lidt drysset sukker på en rist.
Når kagen er færdig, tages den ud af ovnen og vendes over på bagepapiret.
Lad kagen køle af, når det er kølet lidt af, kan man forsigtig fjerne det øverste bagepapir.
Rouladen samles:
Når bunden er kølet af, lægger man bagepapiret med bunden på en bordplade.
Fordel 2/3 dele af cremen ud på rouladen.
Nu skal rouladen rulles forsigtig og tæt.
Vi plejer at rulle bunden således, at vi starter fra den korteste led, så rouladen bliver tykkest.
Hvis man vælger at rulle fra den lange led, får man en meget lang og tynd roulade.
Når Rouladen er rullet, plejer vi at ligge den i bagepapir tæt rullet om, så den holder formen og på køl i ½-1 time.
Når rouladen er fast, tages den ud fra køl og så skal den pyntes.
Skær enderne af, der er ikke særlig meget fyld i.
I den ene ende skære man et skrået snit på 4-7 cm. laveste og højeste stykke.
Så man kan bruge den, som afskåret gren på rouladen.
Læg noget creme på toppen af rouladen, så man kan sætte det afskåret roulade på.
Dæk nu alle sidder på rouladen med creme, det skrå stykke skal kun have creme på siderne, man skal kunne se rouladen i toppen.
Til sidst laver man et mønster med en gaffel, så rouladen kommer til at ligne en træstamme.
Kom den på et fad og på køl.
Lav noget pynt ud af marcipan, du kan evt. farve det med lidt marcipan. Men så skal du huske at ælte lidt flormelis ind i marcipanen ellers bliver den for klisteret.
Man kan lave svampe, mus, nisser eller lige det man har lyst til.
Kom pynten på den afkølede roulade og drys lidt flormelis ud over inden servering, som sne.
Når vi laver denne roulade, laver vi den altid dagen før også pynten.
Velbekomme
Dette er børnenes ynglings kage til jul, de elsker at være med til at bage den, pynte den og bruge fantasien. Selv om den tager lidt tid og lave, så er den det værd. Vi bruger den ofte i stedet for konfekt eller til dessert eller bare til at byde gæster, der kommer forbi i julen. Man kan komme alkohol i cremen, hvis man ønsker dette.