4 pers.
Du skal bruge:
Fars:
500g hakket. svinekød eller kalv og flæsk
1 løg hakket eller revet
1 æg
½ dl. mel
½ tsk. revet muskatnød
1 tsk. timian
3 dl. væske, vand eller mælk
½ spsk. salt
peber
Kogevand:
1 l. vand
1 svinebouillon
2 laurbærblade
Sovs:
2 æbler skrællet, revet eller fint hakket
1 løg i tern eller revet
4 spsk. mel
50g smør
2 dl. piske fløde
1-2 dl. æblejuice
4-5 dl. kogevand
1-2 spsk. karry alt efter hvilken karry man bruger
salt og peber
Man beregner normalt 1 dl. ris pr. person, følg anvisningen på posen.
Du skal gøre:
Kom kød og salt op i en røreskål og rør det sejt, gerne på maskine.
Kom alle ingredienser op i røreskålen undtagen væsken og rør det godt sammen.
Tilsæt derefter væsken lidt efter lidt.
Farsen kan koges nu eller sættes på køl til senere på dagen.
Kom vandet, laurbærblade og bouillon over i en gryde og lad det koge op.
Skru ned på middel varme og form kødbollerne.
Brug enten en teske eller spiseske alt efter, hvilken størrelse kødboller du ønsker.
Dyb skeen i vande, så farsen ikke hænger på og form dem med hånden eller skålens kant.
De skal direkte i vandet, men lad være med at komme for mange i ad gangen.
Bruger man teske, skal de koge i 4-5 min.
Bruger man spiseske, skal de koge i 7-10 min.
De begynder at fylde oven på i vandoverfladen, når de er næsten færdige.
Tag den op at vandet og læg dem i en si eller dørslag.
Når du er færdig med at koge kødbollerne, sis kogevandet op i en skål.
Smelt smørret i en gryde og kom karry, løg og æbler op i.
Lad dem stå underlåg i 5 min. så de bliver bløde.
Tilsæt melen og rør godt rundt, det skal samles og ristes af, ikke tage farve.
Tilsæt fløden lidt efter lidt og derefter æblejuicen, pas på der ikke kommer klumper.
Til sidst kommes kogevandet i lidt efter lidt.
Husk at lade det koge op og blive tykt en gang imellem, så sovsen ikke bliver for tyndt.
Smag sovsen til med salt, peber og karry.
Kom kødbollerne i sovsen og lad det varme godt igennem i 15-20 min.
Så er maden klar til servering.
Man kan godt sætte ris over når man går i gang med at koge kødbollerne.
Risene kan godt stå i noget tid.
Hvis man ikke har tid til at stå og koge kødboller hver gang, så kan man koge en stor portion fars og komme kødbollerne i fryseren.
Så har man kødboller både til boller i karry og til suppe.
Man så ikke koge væske til sovsen, men vand og en bouillon terning kan også bruges.