Nogle gange får vi talt om gamle dage og hvordan man lavede mad den gang. Før man bare gik ned i supermarkedet og hentede kødet der.

Det er jo meget nemt at komme en skinke ned i kurven og tage hjem og lave den, som vi gør i dag. Det skal passe til en travl og stresset hverdag, hvor alt skal nås hurtigt.

Vores hverdag er langt fra den, som den var, da oldemor og oldefar var barn. Det er meget nemt og hurtigt at sige, at moren gik hjemme, passede huset og lavede maden fra bunden og manden gik på arbejde. Men det med mad lavet fra bunden, der begynder det at knibe lidt. For meget af det man køber i dag er enten halv eller helt lavet færdig og skal bare varmes m.m.

En skinke er ikke bare en skinke, den er saltet og røget først, før den bliver kogt eller stegt. Der er også mange forskellige måder at gøre det på. Efter nogle historier fra min farmor og farfars tid og måder at lave skinke på, siger Oliver lige så stille. Kan vi ikke selv lave en, så forstår vi det meget bedre. Og jo, det kan vi da, så nu er vi gået i gang med et skinke forsøg.

Det vil sige, at det var lagt svære end jeg lige havde for ud set at skaffe en fersk skinke. Der er ikke lige en slagter og supermarkederne fra heller ikke det store udvalg. De kan dog bestilles hjem med få eller mange vente dage. Det havde børnene ikke lige tid til, så vi har brugt en svinekam i stedet for.

Dette har vi valgt at dele med jer, da børnene tænkte at der var måske andre børn, som ikke lige vidste, hvordan man gør eller har lyst til at prøve at lave en sammen med deres forældre.

Så først har vi lavet en saltblanding, og opskriften er pr. 1 kg. Altså du skal gange opskriften op med kødet vægt.

Alle krydderier er tørre pga. af jord baktier bruger vi ikke friske.

Du skal bruge:

1 kg. svinekam, nakkekam eller 1½ kg. skinke m. ben

saltlage:

200g groft salt

50g muscovado sukker

2 tsk. frisk kværnet peber

10 hele enebær

1 tsk. revet muskatnød

2 tsk. timian

2 tsk. rosmarin

2 tsk. sennepsfrø

Du skal gøre:

Kom alle krydderier op i en morter med 2 spsk. af Salten og mel det.

Kom Salten og krydderierne og i en bøtte m. låg.

Bland det godt sammen.

Fjern sværen fra kammen, hvis man bruger skinke beholder man sværen på, men ridser i sværen med em skærp kniv.

Vend kødet i saltblandingen og læg låg på.

Kom kødet på køl med tæt sluttet låg.

Lad være med at åbne låget hele tiden for at kigge men vælg en bøtte man kan se igennem, der skal helst så få baktier ved kødet, som muligt.

Kødet skal stå i 5-10 dage i saltblandingen for at væsken fra kødet er løbet fra.

Når man har prøvet at salte et par gange, kan man mærke på kødet om det er klar.

Kødet bliver hårdt jo mere af væsken, der forsvinder fra kødet.

Nu er vi så nået dag to og kødet er blevet vendt med to gafler. Der er kommet låg på igen og kødet er kommet på køl igen.

Man kan se, at væsken fra kødet er begyndt at løbe fra.

Så der går nogle dage i, nu før vi kan tørre, ryge og koge den. Men når vi skal i gang med det næste, sætter vi det op her på dette opslag, så du til sidst kan se det færdige resultat og har en opskrift/arbejdsgang, hvis du selv har lyst til at prøve.

Vi har gjort det mange gange før, og hjemmelavet smager bedst, hvis man har tiden til det.

Efter 5 dage i salt er kødet taget op og lagt på en tallerken med køkkenrulle. Kødet dækkes med film og stilles i køleskabet et døgn.

Hvis vi havde brugt 2-4 kg. kød ville, dette skulle ligge i salt i 10 dage.

Efter at have ligget i køleskabet et døgn skal kødet nu ryges.

Vi brugte 4 håndfulde røgeflis første gang og lod kødet hænge til, der ikke var mere røg og alt flisen var brændt væk.

Derefter kom kødet på køl til det skulle koges.

Kødet skal koge i en time pr. kg.