4 pers.
Tom Yum suppe
Du skal bruge:
1 spsk. tamarin
5 cm. ingefær revet
1-2 frisk chili
1 ds. tomatpure
1 ds. flået tomater
1 l. vand/ bouillon
hvis man ikke har bouillon, kan man bruge 1-2 bouillon terninger i stedet for.
1 citrongræs
2 runde hvidløg eller 4 fed.
2 løg
250g champignon/svampe
(hvis man kommer rejer i suppen eller man ønsker champignon stykker i suppen, så tag halv delen af champignonerne fra og steg dem på en pande ved siden af. Som kommes i suppen lige før servering.)
4 kaffir limeblade
5 forårsløg
1 dl. groft hakket frisk koriander eller basilikum
1 spsk. kokos olie, sesam oil, hvad man nu har
Smag til med:
kokossukker
salt og peber
fiskesauce
Limesaft
Dertil:
Man kan tilsætte 1 ds. kokosmælk for at varige suppen.
Vegetar:
150g friske grønne bønner i små stykker, bønnerne skal i suppen 7 min. før den er færdig. de må ikke være rå.
100g sukkerærter i små stykker
eller 1 rød, 1 grøn og 1 gul peberfrugt i strimler
Sukkerærter eller peberfrugt kommes i lige før servering.
Reje:
400g tigerrejer m. skal
Pil rejerne, gem skallerne til at riste af med lidt olie i gryden man laver suppen i. Gerne et stykke tid før, så man får smagen ud.
Husk at fjerne tarmene og skær rejerne i 2-3 dele for hver reje. Rejerne skal i suppen 3 min. før servering.
Husk at si suppen, inden servering. så skallerne bliver fjernet.
Kylling:
400g tynde strimler kyllingefilet
Steg kyllingen i gryden, man skal lave suppen i, før man går i gang med suppen og tage kyllingen op på en tallerken til, den skal i suppen.
Kyllingen skal i 5-10 min. før suppen serveres.
Du skal gøre:
Grundsuppe:
Skyl alle grønsager.
Snit løgene og hvidløg.
Riv ingefæren.
Citrongræs skal slås med bagsiden af en kniv, ikke skæres.
Skær chilien i skiver, smag på den, så du ved hvor stærk den er.
Skær champignonerne i tynde strimler.
Kom fedtstof i gryden og kom ovenstående i gryden sammen med tomatpuréen. men lad være med at komme alt chilien i, smag hellere til hen af vejen. Hvis man bruger rejer skal skallerne være i gryden sammen med grønsagerne.
Lad det stå i 10 min. underlåg ved middelvarme og rør rundt en gang imellem.
Tilsæt nu væsken, limeblade, tamarin og flåede tomater. Bouillon terninger skal i eller kokosmælk, hvis man bruger dette.
Lad suppen koge og derefter små koge i 20 min.
Suppen gøres færdig:
Suppen skal nu blendes, men tag først citrongræs og limeblade op. ( hvis man bruger reje skaller skal suppen sis i stedet for.)
(Nu kommes kødet eller bønnerne i suppen.)
Smag suppen til med fiskesauce, limesaft, kokossukker, chili, salt og peber.
(Nu kommes rejerne eller sukkerærter/ peberfrugt i suppen)
Snit forårsløgene og kom den i suppen.
Lige før servering kommes koriander eller basilikum i suppen.
Velbekomme 😉